Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Térdkalácsficam

A patellaficam vagy más néven térdkalácsficam a csípő ill. könyök diszplázia után a leggyakoribb csontozatot érintő fejlődési rendellenesség. Főként a kistestű kutyákban gyakori, de előfordulhat nagytestű kutyák esetén is. A leginkább érintett fajták: a puli, a pumi, az uszkár, a bolognaise, a havanaise, a yorkshire terrier, a francia ill. az angol bulldog, a mopsz, és még több kistestű kutyafajta is.

A betegség előrehaladottabb formájában a kutyák esetén súlyos sántaság alakulhat ki. Az időben történt műtéti beavatkozással a kutyák lába megmenthető. Mivel a betegség örökletes hajlamot mutat, a csípődiszpláziáhjoz hasonlóan nagyon lényeges szempont a betegség megelőzése szűrőprogramok segítségével. Klinikánk a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület hivatalos patella (térdkalács) ficam szűrő állomása. A klinikánkon végzett patella szűrésekről hivatalos igazolást állítunk ki.

Adott esetben szükségessé válhat a térdkalácsficam műtéti megoldása is, amit biztonsággal és nagy gyakorlattal végzünk. A patellaficam műtéti megoldásai közül, a hosszabb távon leginkább tartós és végleges megoldást biztosító sípcsonti dudor (tuberositas tibiae) áthelyezést használjuk, ami a világ egyik legjobb eredménnyel használható patella műtéte.