Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Onkológia

OnkológiaHázi kedvenceinknél, akárcsak az embereknél is gyakran találkozhatunk daganatos betegségekkel. Ezeknek a betegségeknek egy nagy hánya jóindulatú daganat, de sajnos előfordulhatnak rosszindulatú elváltozások is. A daganatok esetén különösen igaz, hogy az betegség időben való megállapítása és kezelése nagymértékben javítja a betegség gyógyíthatóságának mértékét, adott esetben életmentő lehet az időben elvégzett beavatkozás. Ma már a daganatos betegségek jó része gyógyítható. A siker kulcsa hogy időben észrevegyük az elváltozást. Ebben segítenek azok a kiegészítő műszeres és laborvizsgálatok (lásd. műszeres vizsgálatok ill. laborvizsgálatok menüpont), amelyekkel klinikánk egyedülállóan felszerelt a daganatos betegségek korai kiszűrése érdekében.

A daganatos betegségek gyakorisága az életkorral nő. Ezért javasolt 5 éves kor fölött évente egy alkalommal un. daganat szűrő vizsgálatot elvégezni házi kedvenceinknél, ami részét képezi az un. időskori kivizsgálásnak (a daganatszűrésen kívül vér ill. szívultrahang vizsgálatot is végzünk egyidejűleg). Amennyiben a szűrővizsgálat alkalmával daganatot találunk, megállapítjuk annak jó vagy rosszindulatúságát és szükség esetén azonnal el tudjuk indítani annak időben történő kezelését. Az általános tapasztalat szerint, amikor már egy kutyánál ill. macskánál komoly tüneteket okoz egy daganat, nem biztos hogy meg tudjuk már menteni az életét, ezért különösen fontosnak tartjuk ezeket a szűrővizsgálatokat.

A daganatos betegségek korai és biztos diagnosztikáját nagy érzékenységű röntgen, ultrahan ill. endoszkóp park valamint labor háttér segíti. Az észlelt elváltozásokból pedig aspirációs citológiai ill. szövettani elemzést végzünk.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy egy daganatos beteg esetén ne csak az egyértelműen látható daganat kezelésére koncentrálódjon a kezelés (pld. egy jól látható emlődaganat esetén), hanem e mellett áttétszűrést is végzünk az esetleges egyéb áttétek felderítése végett. Sok esetben ugyanis a látható elváltozások csak a „jéghegy csúcsát” jelentik. Ha áttétet találunk, akkor az elsődleges daganat eltávolítása vagy kezelése mellett kezelnünk kell az áttéteket is.

Ez alapján tervezzük meg a daganatos betegség kezelését. Sebészeti műtőnkben minden lehetőség adott a daganatokkal kapcsolatos műtétek elvégzésére, szakállatorvosaink kiemelkedő gyakorlattal rendelkeznek a daganatok sebészetében, a nehezebben operálható esetekben is.

A rosszindulatú daganatok egy része nem operálható. Ezekben az esetekben kemoterápiás, immunoterápiás vagy egyszerű gyógyszeres kezeléseket végzünk az állatok életminőségének javítása, és életük minőségi meghosszabbítása érdekében.

Minden eszközzel törekszünk a daganatos betegségek teljes megszüntetésére. Azokban az előrehaladott esetekben ahol ez már nem lehetséges, fontosnak tartjuk az állatok fájdalommentes, normális életének biztosítását, a daganatos betegség előrehaladásának maximális lelassítása mellett.

A leggyakoribb daganatok amivel találkozunk: az emlődaganat, a bőrdaganat, a lépdaganat, a nyirokcsomó daganat, a béldaganat, a tüdődaganat és a csontdaganat. A daganatok közül különösen az emlő és bőrdaganatok kezelésében kiemelkedő  gyakorlattal rendelkezünk.