Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ortopédia, neurológia

Rendelőintézetünk országos szinten kiemelt munkát végez a kutyák és macskák mozgásszervi problémáinak diagnosztikájában. Orvosaink nagy gyakorlattal rendelkeznek a különböző sántaságot okozó betegségek diagnosztizálásában, munkájukat modern, nagyfrekvenciás röntgenkészülék, arthroszkóp, nagy teljesítményű ultrahang készülék és vérlabor segíti a sántaság pontos okának felderítésében. (futó kutya kép)

Mozgászavarhoz vezethet a végtagot vagy a gerincet ért sérülés, a végtagok fejlődési rendellenessége, de mozgászavart okozhat továbbá a gerinc, az agy vagy akár egy hasüregi szerv betegsége is. (ferdén álló kutya szöveggel)

 

A rutin sántaság vizsgálat során elsőként behatároljuk, hogy végtag eredetű, vagy más, pld. idegrendszeri eredetű-e a mozgászavar. Ezt követően a végtag eredetű sántaságnál lokalizáljuk a fájdalom forrását. Végül a fájdalom forrásáért felelős izületről kétirányú röntgenfelvétel segítségével megállapítjuk a sántaság pontos okát.

Amennyiben az előbbiek alapján nem lenne egyértelmű a diagnózis, lehetőségünkben áll speciális vérvizsgálat (pld. Lyme kór esetén), arthroszkópia, ultrahang vizsgálat elvégzése ill. javasolhatjuk CT, MRI, vagy scintigráfiás vizsgálat elvégzését. (vizsgálok egy kutyát)

Az izületi betegségek diagnosztikájában mérföldkőnek számító arthroszkópia a fontosabb izületi betegségek pontos diagnosztikájában játszik szerepet. Magyarországon rendelőintézetünk az első állatorvosi magánklinika, ahol lehetőség nyílik az arthroszkópos diagnosztikára és az arthroszkópos terápiás beavatkozásokra.

A Sebészeti Központunk műtője kifejezetten az ortopédiai műtétek elvégzésére lett kialakítva. Az ortopédiai műtéteket igénylő esetekben, szinte bármilyen ismert és modern ortopédiai műtét megoldható a térdszalag szakadástól a csípőprotézis beültetéséig. Ezek a műtétek kifejezetten nagy gyakorlatot igényelnek. A Sebészeti Központ vezetője, Dr. Muka Péter Pál, országos szinten is kiemelten, közel 20 éve ortopédiával foglakozik, több műtéttípus magyarországi meghonosítója (pld. a térdszalag szakadás TPLO műtéte).

A műtétek után, ha szükséges, kórházi ellátást is biztosítunk (lásd kórházi ellátás menüpont) A műtétekből való felépülést fizioterápiával (lásd fizioterápia menüpont) ill. lézerkezelésekkel (lásd lézerkezelések menüpont) tudjuk meggyorsítani.

Neurológia 

NeurológiaA neurológiai vizsgálatokkal a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő) ill. a perifériás idegek betegségeit állapítjuk meg.

Leggyakrabban a kistestű kutyákban gyakori porckorongsérvvel (népies nevén tacskóbénulás) találkozhatunk, amikor a kutya mindkét hátsó lábára hirtelen lebénul, mozgásképtelenné válik. Ha ilyen tüneteket tapasztalnak, azonnal forduljanak állatorvoshoz ugyanis nagyon rövid idő áll a rendelkezésre hogy gyógyszeresen vagy műtéti úton visszafordítsuk a folyamatot. Kép.  Ugyancsak gyakran előfordul praxisunkban a nagytestű kutyák CEC szindrómája, ami hátsó végtag gyengeséget ill. mozgászavart okoz. Mind a porckorongsérv mind a CEC szindróma esetén kiemelten foglakozunk ezen gerincbetegségek diagnosztikájával (myelográfia, MRI) ill. ezen betegségek műtéti ellátásával.

Az agyi megbetegedések közül leggyakrabban az epilepsziával találkozunk. Az epilepsziának lehetnek enyhe, viselkedészavarral járó ill. súlyos görcsrohamokat okozó formái. Az epilepszia kivizsgálása során az epilepszia okának felderítése mellett az epilepszia leghatékonyabb kezelési módszereit használjuk.