Known films Casino
A térdszalag szakadása

A térdizületi elülsõ kereszt szalag szakadás, a kutyák leggyakoribb tartós sántasággal járó ortopédiai betegsége. A szalag szakadása súlyos, gyógyszerre nem, vagy csak átmenetileg javuló sántaságot eredményez. A betegség idõben való felismerése rendkívül lényeges, hiszen a szalag szakadását követõen kialakult térdizületi instabilitás súlyos, ill. bizonyos idõ után már visszafordíthatatlan térdizületi károsodáshoz vezet, ami egy életre szóló súlyos sántaságot okozhat. A térdszalag szakadás diagnosztizálása gyakran nehézségekbe ütközik a nem kifejezetten ortopédiával foglalkozó állatorvosok számára. Ezért ha a kutya sántasága nem javul az állatorvos által adott fájdalom csillapítók hatására érdemes mihamarabb ortopédiával foglalkozó specialista segítségét kérni. Sebészeti központunkban nagy gyakorlattal és biztonsággal idõben diagnosztizáljuk a térdszalag szakadásokat. A diagnózis pontos felállítását segítik a röntgen ill. szükséges esetben az ultrahang készülékeink is.

 

A térdizületi elülsõ keresztezõ szalag szakadása kizárólag mûtéti úton kezelhetõ, minden egyéb gyógyszeres kezelés hiába való és eredménytelen, a kutyák sípcsonti felületének ferde hajlásszöge miatt. (A hátra felé lejtõ sípcsonti izfelszín miatt a térdizületet alkotó csontvégek elcsúsznak egymáshoz képest a szalag szakadását követõen, ami súlyos porckárosodást eredményez.)

A mûtét legfontosabb lépése a ferde, hátrafelé lejtõ sípcsonti felület merõlegesre állítása a sípcsont tengelyéhez képest. Ezzel a módszerrel véglegesen stabilizálható a térdizület és biztosítható a jövõben a teljes értékû, fájdalommentes lábhasználat. Ezt a mûtétet TPLO –mûtétnek hívják (tibial plateau leveling oszteotomy) ami a világ legelterjedtebb és egyik legkorszerûbb mûtéti megoldása, amit Magyarországon egyedülállóan klinikánkon végzünk közel tíz éves tapasztalattal, a nagytestû kutyáktól a miniatûr fajtákig bezárólag.

A TPLO mûtét következtében sem sípcsont rövidülés, sem sípcsont szögbetörés nem alakul ki, ellentétben a más klinikákon alkalmazott CVTO mûtéttel, ahol egy éket távolítanak el a kutyák sípcsontjából, ami miatt rövidül a sípcsont ill. szögbe törik a sípcsont tengelye, így a mûtét nyoma esztétikailag is zavaró lehet.

 

Klinikánk egyedülállóan orvosi garanciát vállal arra hogy a nálunk végzett TPLO mûtét után soha többet nem fog újra elszakadni az operált térdizület elülsõ keresztszalagja.